Obsługiwane przez usługę Blogger.
piątek, 18 lipca 2014

Prawdopodobnie w polskiej kuchni mamy setki, jak nie tysiące różnych rodzai gulaszy. Ja chciałbym Wam pokazać jeden z moich najprostszych przepisów. Przygotowanie dość szybkie, pomijając duszenie, które trwa trochę, ale naprawdę warto, zachęcam.

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 1 -2 czerwone papryki
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • majeranek
  • sól
  • kostka rosołowa warzywna
  • mąka kukurydziana
  • natka pietruszki
 Przygotowanie:

Mięso i cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy w głębokim naczyniu na odrobinie oleju do czasu gdy mięso stanie się brązowe. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i smażymy kilka minut. Rozpuszczamy kostkę rosołowa w ½ litra przegotowanej wody i dodajemy do naczynia, wszystko razem mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy mięso do miękkości. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, marchew i dusimy wszystko razem 5 minut. Łyżkę mąki kukurydzianej rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do gulaszu, aby go zagęścić. Dusimy przez kolejne 5 minut i gotowe. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowany gulasz podajemy z ryżem bądź z ziemniakami. Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate