O mnie
Obsługiwane przez usługę Blogger.
piątek, 18 lipca 2014
Prawdopodobnie w
polskiej kuchni mamy setki, jak nie tysiące różnych rodzai gulaszy. Ja
chciałbym Wam pokazać jeden z moich najprostszych przepisów. Przygotowanie dość
szybkie, pomijając duszenie, które trwa trochę, ale naprawdę warto, zachęcam.
- 500 g wołowiny
- 2 duże cebule
- 1 -2 czerwone papryki
- 1 duża marchew
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
- majeranek
- sól
- kostka rosołowa warzywna
- mąka kukurydziana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso i cebule
kroimy w kostkę. Podsmażamy w głębokim naczyniu na odrobinie oleju do czasu gdy
mięso stanie się brązowe. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i smażymy kilka
minut. Rozpuszczamy kostkę rosołowa w ½ litra przegotowanej wody i dodajemy do
naczynia, wszystko razem mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy
pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy mięso do miękkości. Kiedy mięso jest już
miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, marchew i dusimy wszystko razem 5
minut. Łyżkę mąki kukurydzianej rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i
wlewamy do gulaszu, aby go zagęścić. Dusimy przez kolejne 5 minut i gotowe.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy świeżo posiekaną natką
pietruszki. Tak przygotowany gulasz podajemy z ryżem bądź z ziemniakami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz