Obsługiwane przez usługę Blogger.
czwartek, 10 lipca 2014

Szarlotka, jabłecznik, ciasto kruche z jabłkami, wiele nazw a jednak ciągle ten sam niezapomniany smak smażonych jabłek posypanych cynamonem. Nie wiem jak to jest z Wami, ale dla mnie zapach świeżo pieczonego ciasta zawsze kojarzy się z ciepłem domu rodzinnego. Tak szybkie i jednocześnie proste ciasto sprawi że poczujecie się lepiej. Zachęcam do spróbowania.


Składniki:
 
Ciasto kruche:

250 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 -3 łyżki cukru
120 gram margaryny
3 żółtka
1 łyżka maślanki
cukier puder

Masa jabłkowa:

90 dag jabłek
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Najpierw jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, następnie w drobne plasterki, płuczemy. Wkładamy do naczynia z dwiema łyżkami cukru i 1 łyżka cukru waniliowego. Smażymy aż jabłka zmiękną, ale jednocześnie uważamy żeby zbytnio nie zmieniły koloru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodajemy margarynę, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wyrabiamy. Tak powstałe ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozgniatamy równomiernie pierwszą warstwę ciasta. Na cieście wykładamy schłodzoną masę jabłkową, posypujemy 1 łyżeczką cynamonu. Drugą część ciasta rozwałkowujemy do wielkości formy i przykrywamy jabłka. Widelcem nakłuwamy ciasto (jak poniżej) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 do 35 minut. 



Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate