Obsługiwane przez usługę Blogger.
poniedziałek, 28 lipca 2014

Nie wiem jak wielu z Was słyszało o jarmużu. To sezonowe warzywo z rodziny kapustnych po prostu napełnione składnikami odżywczymi, witaminami i minerałami tak potrzebnymi Nam do prawidłowego funkcjonowania. Jak wszystkie rośliny kapustne ma działanie przeciwrakowe. Japonia jest jednym z krajów, który spożywa największe ilości jarmużu. Jak go jeść zapytacie, nic prostszego, przeczytajcie przepis poniżej, mam nadzieje ze Wam zasmakuje. Polecam!

 
Składanki: 

  • 250 g jarmużu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • sól
  • pieprz



Cebule i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jarmuż siekamy w paski, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 - 7 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy jarmuż do naczynia z podsmażona cebulą i czosnkiem, smażymy wszystko razem mieszając kilka minut. W patelni przygotowujemy zasmażkę, roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy aż mąka zmieni kolor na ciemniejszy, uważamy aby nie przypalić. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do naczynia z jarmużem, wszystko dokładnie mieszamy, smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate