O mnie
Obsługiwane przez usługę Blogger.
poniedziałek, 28 lipca 2014
Nie wiem jak wielu
z Was słyszało o jarmużu. To sezonowe warzywo z rodziny kapustnych po prostu
napełnione składnikami odżywczymi, witaminami i minerałami tak potrzebnymi Nam
do prawidłowego funkcjonowania. Jak wszystkie rośliny kapustne ma działanie
przeciwrakowe. Japonia jest jednym z krajów, który spożywa największe ilości
jarmużu. Jak go jeść zapytacie, nic prostszego, przeczytajcie przepis poniżej,
mam nadzieje ze Wam zasmakuje. Polecam!
Składanki:
- 250 g jarmużu
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe masła
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej
- sól
- pieprz
Cebule i czosnek
drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jarmuż siekamy w paski,
myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 - 7 minut, odcedzamy i przelewamy
zimną wodą. Dodajemy jarmuż do naczynia z podsmażona cebulą i czosnkiem,
smażymy wszystko razem mieszając kilka minut. W patelni przygotowujemy
zasmażkę, roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy aż mąka zmieni kolor na
ciemniejszy, uważamy aby nie przypalić. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do
naczynia z jarmużem, wszystko dokładnie mieszamy, smażymy przez kilka minut na
wolnym ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy jako dodatek do
dania głównego. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz