Obsługiwane przez usługę Blogger.
środa, 2 lipca 2014

Kolejne bardzo popularne danie Boliwijskie, oryginalne prosto z miasta Cochabamba. Gdy jest przygotowane prawidłowo to pożywny i smaczny jednodaniowy posiłek. Jest to jedno z dań którego nie możesz przegapić podczas podroży do Boliwii, oczywiście to najbardziej autentyczne danie zjesz tylko tam. Mam nadzieje że poprzez ten przepis uda mi się zachęcić Was do spróbowania jednego z najpopularniejszych dań tego kraju. Zachęcam do gotowania.

Składniki:

2 steki wołowe około ½ cm
1 czerwona cebula
3 marchewki
2 pomidory
4 ziemniaki
bułka tarta
1 kubek białego ryżu
2 jajka
sól
pieprz
mielony kmin rzymski
olej

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sałatki. Obieramy marchewkę, gotujemy na pół miękko, kroimy w drobna kosteczkę. Cebule i pomidory siekamy również w drobną kosteczkę. Zanim pomieszamy wszystkie składniki zalewamy cebulę zimną wodą na kilka minut, w ten sposób straci trochę ostrego zapachu, lecz nie straci chrupkości. Marchewkę, pomidory i odsączoną cebulę mieszamy z dodatkiem oleju rzepakowego i soli morskiej. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube talarki, gotujemy do miękkości (uważając żeby nie rozgotować), podsmażamy na patelni tuż przed podaniem. Ryż gotujemy tak jak podałem w jednym z moich poprzednich postów. Gdy kupujemy mięso do tego dania starajmy się wybrać mięso chude. Mięso przygotowujemy rozbijając tłuczkiem do mięsa (płaską stroną tłuczka) do grubości około 2 mm. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i mielonym kminem rzymskim, następnie obtaczamy delikatnie w bułce tartej. Smażymy na patelni na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju kilka minut na każdej stronie, uważając aby nie przypalić. Na końcu smażymy jajko sadzone (1 jajko  na jedną porcję). Gdy wszystkie składniki naszego dania są już gotowe układamy na talerzu; na spodzie ziemniaki i ryż, następnie mięso, jajko i na koniec dodajemy sałatkę. Życzę smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate