Obsługiwane przez usługę Blogger.
czwartek, 26 czerwca 2014
  
Każdy z Was zapewne słyszał o Chili con carne, ale czy każdy z Was spróbował to ugotować we własnym domu, kto to wie. Pomijając wszystkie powody i usprawiedliwiania dlaczego to jeszcze nigdy tego nie ugotowaliście dla swojej rodziny, spróbujcie tym razem, sami możecie się pozytywnie zaskoczyć. Myślę że każdy kto lubi dania z chociaż odrobiną pikantności powinien spróbować Chili con carne. Polecam.

Składniki:
400 g mięsa mielonego
1 duża cebula
1 czerwona papryka
2 – 3 ząbki czosnku
400 g czerwonej fasoli
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
śmietana kwaśna
biały ryż
olej

Przyprawy:

1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
2 łyżeczki majeranku
½  łyżeczki oregano
1 kostka rosołowa wołowa

Przygotowanie:

Kroimy drobno cebulę, paprykę i czosnek. Smażymy cebulę mieszając na wolnym ogniu aż zmięknie, uważając aby nie przypalić. Dorzucamy paprykę, czosnek, mielone chili, paprykę słodką mieloną i kmin rzymski mielony. Mieszamy i smażymy przez kilka minut. Zwiększamy lekko ogień i wkładamy mięso mielone. Smażymy mieszając, aż całe mięso będzie brązowe. Kostkę wołową rozpuszczamy w kubku zagotowanej wody (ok 200 ml) i wlewamy do mięsa. Dodajemy pomidory z puszki, 2 łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki oregano i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dodajemy sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy. Kiedy wszystko zacznie bulgotać, mieszamy raz jeszcze, przykrywamy naczynie, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut. Następnie płuczemy fasolę, odcedzamy i dodajemy do chili, dokładnie mieszamy, pozwalamy potrawie dusić się przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu bez pokrywki. Jeśli potrawa wygląda na zbyt gęstą dodajemy wrzącej wody. Po 10 minutach wyłączamy ogień, przykrywamy naczynie pokrywką i zostawiamy na kolejne 10 minut. Podajemy z białym ryżem i kwaśną śmietaną. Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate