Obsługiwane przez usługę Blogger.
czwartek, 8 maja 2014

Curry z kurczaka mojego życia!


Curry z kurczaka mojego życia!

W Anglii panuje opinia, że wszyscy kochają curry. Więc, chyba nie do końca. Ja osobiście nie znałem curry zanim przyjechałem do Londynu. I muszę powiedzieć, że na początku nie bardzo mi smakowało. To znaczy zapewne nie znałem jeszcze przepisu, który by mi zasmakował. W moim przypadku musiałem znaleźć przepis który polubię zarówno ja, jak i moja rodzina. Próbowałem wiele różnych wersji dopóki nie znalazłem tego ulubionego. Mam nadzieję że Ty także polubisz to danie tak jak ja. Więc zaczynajmy.

Składniki:

1 cebula
1 marchewka
2 piersi z kurczaka (2 x 200g)
3 - 4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 śmietana 12 % 300 ml (lub mleczko kokosowe)
1 kostka rosołowa warzywna
1 limonka (można zastąpić cytryną)
1 papryczka chili (jeśli lubisz bardzo ostre)
2 cebulki dymki
2 kubki białego ryżu (polecam Basmati)

Przyprawy:

½ łyżeczki mielonego chilli (chilli powder)
1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego (ground cumin)
1 łyżeczka garam masala
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki kurkumy (turmeric)
1 łyżka stołowa majeranku

Przygotowanie:

Gotujemy 2 kubki ryżu. Ryz chyba każdy umie ugotować, a jeśli nie to podam prosty i szybki  przepis w jednym z następnych postów.

Posiekać cebulę, marchewkę i podsmażyć na dwóch łyżkach stołowych oleju przez dwie minuty. Dodać przyprawy i podsmażać mieszając przez kolejne dwie minuty. W międzyczasie pokroić piersi z kurczaka na małe kawałki i dodać do podsmażanych warzyw i przypraw. Smażyć kolejne kilka minut. Rozpuścić kostkę rosołową w 1 kubku wrzącej wody i dodać do reszty. Gotować wszystko przez kilka minut i następnie dodać całą  śmietanę (lub jeśli ktoś woli mleczko kokosowe) i sok z połowy limonki, wszystko przemieszać. Naczynie przykryć i gotować przez 15 – 20 minut na wolnym ogniu. Należy dusić dłużej jeśli chcemy żeby nasze curry było gęstsze.

Kiedy uważasz że curry już jest gotowe spróbuj czy jest wystarczająco słone, jeśli za słone dodaj sok z limonki, jeśli mało solne dodaj soli. Dodaj mielonego chilli i czarnego pieprzu jeśli lubisz bardzo ostre.

Podajemy z białym ryżem i posypujemy świeżo posiekaną papryczką chilli i cebulą dymką. Smacznego.







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate