O mnie
Obsługiwane przez usługę Blogger.
czwartek, 22 maja 2014
Piersi z kurczaka, można z nimi zrobić chyba wszystko; smażyć, dusić, panierować, faszerować, gotować itd. Najgorsze co może się zdarzyć to gotować zbyt długo i wysuszyć mięso na wiór. Dlatego też, aby uniknąć takiej sytuacji z pomocą przychodzi nam faszerowanie kurczaka. Poprzez faszerowanie mamy pewność, że mięso będzie dobrze ugotowane i jednocześnie ciągle soczyste w środku. Piersi z kurczaka faszerowane grzybami to potrawa, która przypadnie do gustu każdemu, prosta w wykonaniu, smaczna i sycąca. Zapraszam do gotowania.
3 średnie piersi z kurczaka
50 dag pieczarek
1 śmietana 18 % (300 ml)
1 mała cebula
1 mała papryka czerwona
olej do smażenia
makaron (penne lub świderki)
Przyprawy (wg uznania):
vegeta,
sól,
pieprz,
tymianek,
majeranek
Przygotowanie:
Mięso myjemy, odcinamy brzuszki (luźno odstające części piersi), które kroimy w kostkę. W piersiach robimy kieszonki (uważając żeby nie przeciąć do końca). Pieczarki dusimy razem z pokrojoną w kostkę papryką i cebulą. Tak przygotowanym farszem nadziewamy piersi i obsmażamy na patelni. Następnie piersi wykładamy do osobnego naczynia. W naczyniu podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, dodajemy pozostałą cześć farszu i zalewamy śmietaną. Na koniec wrzucamy nadziewane piersi i dusimy ok 30 minut od czasu do czasu mieszając, przyprawiamy do smaku. Tak przygotowaną pierś podajemy z ugotowanym makaronem lub klasycznie z ziemniakami i surówką. Zachęcam do spróbowania. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz