Obsługiwane przez usługę Blogger.
czwartek, 15 maja 2014

Na pewno każdy z was ma dni w których chciałby zjeść coś smacznego i nie wymagającego wiele wysiłku w przygotowaniu. W dzisiejszych czasach możemy znaleźć wiele tego typu potraw. Dla mnie jednym z takich dań są kluski leniwe, zwane przez niektórych także leniwe pierogi. Potrawa ta przypomina mi smak, który pamiętam z lat dzieciństwa. Była ona serwowana w moim przedszkolu, tak dawno to już było, a jednak smak ten przetrwał w mojej pamięci do dziś. Prostota tego dania, szybkość jego przygotowania i wspaniały smak powinny być wystarczającą zachętą by wprowadzić kluski leniwe na stałe do Twojego menu. Serdecznie zachęcam do spróbowania.
 
Składniki:

Porcja dla dwóch osób:

250 g tłustego twarogu
80 – 100 g mąki pszennej
1 jajko i 1 białko
cukier waniliowy
50 g masła
bułka tarta
cynamon
sól


Przygotowanie:


Ser biały, żółtko i cukier waniliowy mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pianę dodajemy  do wcześniej wymieszanych składników  i delikatnie wszystko razem mieszamy. Do uzyskanej masy dodajemy ¾ mąki. Tak powstałą masę wykładamy na posypaną mąką powierzchnię i używając pozostałą ilość mąki formujemy wałeczki o średnicy ok 2 cm. Następnie należy je spłaszczyć i pokroić w ukośne kluski. Wrzucać do gotującej osolonej wody. Gotować ok 1 minuty po wypłynięciu. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do roztopionego w naczyniu masła wsypać bułkę tarta i podsmażyć na złoty kolor. Wyciągamy kluski łyżką cedzakowa, wykładamy na talerzu, polewamy zasmażką, posypujemy cynamonem i cukrem. Proste, smaczne i szybkie. Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate