O mnie
Obsługiwane przez usługę Blogger.
piątek, 30 maja 2014
W moim domu od dawien dawna wieprzowina była bardzo popularna. Na wielu polskich stołach goszczą różne potrawy, gdzie schab czy karczek jest po prostu niezastąpiony. Ja chciałbym pokazać Wam nieco inny od tych tradycyjnych przepis. To jakże nieskomplikowane danie, składniki które prawie zawsze mamy w domu, jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej kuchni. Zapraszam go spróbowania.
Składniki:
4 plastry karczku (ok 1 cm grubości)
1 szklanka ketchupu (230 ml)
3-4 łyżki stołowe konfitury z żurawiny (może być suszona)
2 duże cebule
Olej
Vegeta
Przygotowanie:
Mięso myjemy, delikatnie rozbijamy ręką i oprószamy Vegetą z obu stron, odstawiamy na bok. Drobno siekamy cebulę, wrzucamy do naczynia, mieszamy z ketchupem i żurawiną. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso (wraz z marynatą) wkładamy do żaroodpornego naczynia uprzednio wysmarowanego olejem. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 1 godzinę. Gotowy karczek podajemy z ziemniakami pieczonymi w mundurkach z dodatkiem masła, czosnku i przypraw według uznania.
Danie to, jak można zauważyć - jeżeli pominie się proces pieczenia - nie jest czasochłonne. Zachęcam do gotowania i życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz