Obsługiwane przez usługę Blogger.
poniedziałek, 19 maja 2014

Wszelkiego rodzaju sałatki, surówki możemy spożywać jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne mogą być jako popołudniowa przekąska lub jakakolwiek przekąska w trakcie dnia. Jedną ze smaczniejszych jest surówka mojej żony z avocado. Przepis jest bardzo prosty (tylko kilka składników), aczkolwiek wiele witamin i składników odżywczych. Surówka ta jest bogata w białko, witaminę C, potas i kwasy Omega 3. Samo zdrowie. Co tu więcej pisać, przejdźmy do przygotowania.
 
Składniki:

2 średniej wielkości avocado
1 średniej wielkości cebula
3 średniej wielkości pomidory
sól morska (zwykła też może być)
olej rzepakowy
 

Przygotowanie:

Obrać cebule, pokroić w półtalarki, zamoczyć w półmisku zimnej wody.  Avocado wypestkować, obrać i pokroić w półtalarki. Pomidory dobrze wypłukać i również pokroić w półtalarki. Odcedzić cebule i pomieszać z avocado i pomidorami. Dodać olej rzepakowy i szczyptę soli. Jeszcze raz wymieszać delikatnie, uważając żeby nie połamać delikatnego avocado. Taką surówkę można jeść do drugiego dania, ale ja osobiście polecam z kawałkiem świeżego pieczywa. Życzę smacznego.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate