Obsługiwane przez usługę Blogger.
niedziela, 25 maja 2014

Potrawa ta pojawia się na stolach wielu państw, Brazylii, Niemiec, Węgier, Irlandii, Rosji (oczywiście w trochę odmiennych wersjach), ale tym razem skupmy się na Polsce. Tradycyjny polski krokiet, któż by go nie lubił. Moja żona jest bardzo ostrożna w próbowaniu potraw jej nie znanych, ale jak tylko spróbowała to polubiła i po dziś dzień tak jest. Danie trochę czasochłonne jeśli chodzi o smażenie naleśników, ale na pewno warte spróbowania. Przeczytaj moją wersję przepisu na ta wspaniałą potrawę, a możne częściej będziesz miał ochotę na jej przygotowanie. Serdecznie zachęcam.    

Składniki:

Farsz:

250 g mielonego mięsa
200 g kapusty białej
1 duża marchewka
1 duża cebula
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego

Naleśniki:

400 g mąki
400 ml mleka
300 ml wody
1 jajko
sól

Przyprawy:

liść laurowy
ziele angielskie
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 kostki rosołowej
1 łyżeczka sosu Worcester
sól

Dodatkowo 2 jajka i bułka tarta na panierkę.


Przygotowanie:

Naleśniki: Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy jedno jajko, wlewamy mleko, wodę i mieszamy do czasu aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Smażymy na patelni o średnicy około 28 cm.

Farsz: Siekamy kapustę i marchewkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy w durszlaku, pamiętając o usunięciu liścia laurowego i ziela angielskiego. Następnie siekamy cebulę, podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, kmin rzymski, pieprz i sos Worcester. Wszystko razem smażymy do czasu gdy mięso stanie się brązowe. Rozpuszczamy ½ kostki rosołowej w ½ kubka gorącej wody i wlewamy do naczynia z mięsem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 min. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie cały płyn powinien już odparować. Mięso mieszamy z kapustą i marchewką. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy jak poniżej. 


Roztrzepujemy widelcem jajko z dodatkiem soli. Maczamy krokiety w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Danie tradycyjnie najczęściej podawane z barszczem czerwonym, ale równie dobrze smakuje z surówką ze świeżych warzyw. Smacznego.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate