Obsługiwane przez usługę Blogger.
niedziela, 1 czerwca 2014

Napisałem wcześniej, że każdy prawdopodobnie wie jak ugotować ryż, ale po rozmowie z moimi znajomymi okazało się, że nie jest to takie proste dla wszystkich jak sobie to wyobrażałem, więc postanowiłem napisać jak ja to robię. Szczerze mówiąc to ja również miałem wcześniej problemy z ugotowaniem ryżu który byłby smaczny, aromatyczny i jednocześnie nie wymagający wiele zachodu. W moim domu ryż nie był dość popularny, ale odkąd poznałem moją ładniejszą połowę częściej go używamy. Pewnie się domyślacie już, że przepis na świetny ryż został mi pokazany przez moją żonę. Przepis jest bardzo prosty, a mianowicie: wlewamy 2 stołowe łyżki oleju do naczynia, wsypujemy 2 kubku ryżu (porcja dla 4 osób), 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 ziarenka zioła angielskiego i smażymy wszystko na pełnym ogniu ciągle mieszając (uważaj żeby nie przypalić ryżu). Po kilku minutach wlewamy 5 kubków wody (pamiętaj proporcje: na 1 kubek ryżu – 2 i ½ kubka wody), solimy do smaku i gotujemy na pełnym ogniu do czasu kiedy poziom wody wyrówna się z poziomem ryżu. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy naczynie. Gotujemy dopóty dopóki cała woda wyparuje. Wyłączamy ogień i zostawiamy na 10 minut pod przykrywką. 

Ryż tak przygotowany możemy użyć do każdej potrawy, jest prosty, szybki i smaczny. Polecam. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate