O mnie
Obsługiwane przez usługę Blogger.
poniedziałek, 23 czerwca 2014
Kolejnym bardzo popularnym daniem w Boliwii są Empanadas de queso. Każdy z Was zapyta co to w ogóle znaczy. Empanada oznacza po prostu ciasto, rogalik czy pierożek; de queso – znaczy po prostu z serem. Więc gdy złożymy to w całość mamy rogalik nadziewany serem. Traktowany najczęściej jako przekąska między posiłkami. Smaczna i pożywna. Polecam.
3 kubki mąki
6 płaskich łyżek stołowych cukru
3 jajka
4 łyżki stołowe margaryny bądź masła
1 łyżeczka soli
1 kubek mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
25 – 30 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól do głębokiego naczynia, dokładnie mieszamy. Dodajemy margarynę i rozdrabniamy w dłoniach aż dokładnie połączy się z resztą. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i cukier ucieramy do powstania jednolitej masy, dodajemy mleko, mieszamy. Tak powstały płyn powoli dolewamy do naczynia z mąką i pozostałymi składnikami. Mieszamy delikatnie ręka do powstania jednolitej masy. Całość posypujemy mąką i wykładamy na uprzednio posypaną mąką powierzchnię. Ciasto należy rozwałkować do grubości około ½ cm. W tak przygotowanym cieście wycinamy koła o średnicy mniej więcej 12 cm (szklanka jest za mała, więc ja używam pucharka do deserów). Następnie przygotowujemy nadzienie. Ubijemy pianę z 3 białek, ale nie na sztywno. Trzemy ser na tarce i dodajemy do białek, mieszamy. Tak przygotowana masę wykładamy po 1 stołowej łyżce na wycięte wcześniej koła, zlepiamy podobnie jak pierogi. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 15 do 25 minut w zależności jak duże emapanadas przygotowaliśmy. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, aczkolwiek są również smaczne następnego dnia. Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz