Obsługiwane przez usługę Blogger.
niedziela, 8 czerwca 2014
  
Wszyscy ciągle poszukujemy nowych przepisów, nowych dań, które będą w sobie łączyły Coś smacznego, Coś szybkiego i Coś pożywnego. Czyż nie tego oczekujemy od naszych posiłków. Czasem jednak  jest nam trudno znaleźć to wszystko w pożywieniu, które spożywamy. Poniższa sałatka łączy to wszystko w sobie. Jest smaczna i równocześnie zawiera w sobie wiele witamin. Jest bardzo sycąca, ale nie obawiaj się nie przybędzie Ci kilogramów po jej zjedzeniu. Serdecznie polecam.


Składniki:


100 g ciecierzycy
100 g fasoli sojowej
100 g zielonej soczewicy
100 g czerwonej fasoli
50 g fasoli białej Jaś
50 g kukurydzy Mote
2 pomidory
½ dużego ogórka sałatkowego
1 papryka czerwona
3 cebule dymki
1 mała cebula biała
pęczek natki pietruszki
świeży szpinak (15 – 20 liści)
Olej rzepakowy
Sok z jednej cytryny
sól morska

Przygotowanie:


Ciecierzycę, fasolę sojową, soczewicę, czerwoną fasolę i fasolę jaś najpierw gotujemy, lub żeby sobie ułatwić życie nabywamy w sklepie już gotową. Kukurydza Mote jest białą kukurydzą o dużych ziarnach, jest gatunkiem z Ameryki Południowej, więc może być nie dostępna w Twojej okolicy. Aczkolwiek jeśli już Ci się udało ją nabyć będzie interesującym dodatkiem. Ją również gotujemy. Wszystko dokładnie odcedzamy, płuczemy i wkładamy do głębokiego naczynia. Pomidory, ogórek, cebulę dymkę, natkę pietruszki, świeży szpinak siekamy w drobną kostkę, dodajemy do naczynia i dokładnie mieszamy. Cebulę białą siekamy w drobną kostkę i parzymy w gorącej wodzie przez kilka minut, odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Wyciskamy sok z jednej cytryny i razem z olejem dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i ostatni raz dokładnie mieszamy. Przed podaniem można włożyć na pół godziny do lodówki aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego.  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Translate